Korhonen

Jag satt och strösurfa en onsdagnatt och kollade runt på min kunskapsdatabas Wikipedia och kom in på Finland, bytte till den internationella sidan och läste om hur finska soldater ställde upp som frivilliga i Waffen SS (Finlands fienders fiende är Finlands vänner) under andra världskriget. Blev äcklad av att se den Finska flaggan med SS bemärkning och diverse andra Nazidetaljer, fy ... Kom då att tänka på det de här inlägget ska handla om, min morfar.

Min morfar var en guldgrävare, väldigt känd sådan tom! Kulta Korhonen (Guld Korhonen) var hans smeknamn, eller Kone Korhonen (Maskins Korhonen). Fast för mig var han vaari (morfar), goda goda vaari. Han dog 29 Juli 1989, 26 dagar efter min tioårsdag. Lungcancer. Röka är inte bra lärde jag mig illa kvickt och har aldrig rört cigarretter pga. det. Han och jag delar samma efternamn, min morfar och jag. Pappa och mamma är inte gifta som sagt, så jag har min mors efternamn. Morfar var med i andra världskriget och vi har en del papper sparat från hans tid då, medaljer med. Det som gör min association till Nazister och morfar är att vi har hans pass, i det så finns hans resa till Norge under 1941 registrerat. Norge 1941 var ockuperat av Nazityskland och på morfars pass så finns det en Naziörn. Blev helt paff när jag såg det första gången. En naziörn, en äkta jävla naziörn. Ingen "replika" i en historiebok utan den här stämpeln är den äkta varan, 66 år gammal. Det känns olustigt. Kollade snabbt upp igen i onsdags i morfars pass bland alla hans papper vi har om han hade varit i Tyskland som Waffen SS frivillig men det hade han inte som tur är.

I dessa papper så hittade jag lite imponerande papper, ett diplom för sin tjänstgöring i finska armén 1941-1945, signerat av president Kekkonen! Sen fanns det även ett utkast på ett brev som han har skrivit som svar på en förfrågan att göra ett tv-program om hans liv. Han berätta om sitt liv i så ödmjuka drag, vad han hade gjort och läst osv. Han tacka nej till tv programmet men kunde vara med att skriva en bok eller vara källa till en bok. Men i dessa rader om sitt liv så skrev han något som gjorde mig oerhört glad. Det stod att han hade studerat geologi på Åbo Universitet, jag blev helt tårögd nästan. Min älskade morfar, akademiker. Tufft, han och jag delar samma rang i finska armén och har samma efternamn med, Alikerssanti Korhonen (Furir Korhonen). Jag känner mig stolt över dig morfar. Jag ska följa dina spår till universitetsvärlden med. Du är bäst, älskar dig vart du än är.

Diskutera

Diskussioner är nog ett av de saker jag verkligen gillar att göra, höra andras syn på och åsikter om sådant jag har tankar och åsikter om. Jag har ett, enligt mig, ganska ödmjukt sätt att se på det här med skilda åsikter, ingen har precis samma tyck och tänk som jag tror jag. Därför respekterar jag andras åsikter, även fast jag inte delar den personens åsikt? Varför? Jo, det ger mig nya perspektiv och nytt sätt att se på det ev. problemet.

Jag känner inget behov att göra min åsikt mest hörd, eller ens att få den andra personen att ändra åsikt. Det jag finner intressant är oftast bara att höra vad den andra tycker och dens argument för deras åsikt. Händer att jag tar till mig ngt, kanske tom. att jag ändrar åsikt. Men just behovet av att veta att min åsikt är bäst har jag inte. Eller att få den andra personen att ändra sig. Jag tror tillräckligt på mina egna åsikter. Men jag blundar aldrig för andras.

Retorik är helt klart något jag måste studera någon gång i mitt liv känner jag, undrar om det finns som distans eller kvällskurs på deltid på SU? Hoppas det. Det vore tur.


Mona Sahlin

Socialdemokraterna har fått en "ny" partiledare. Till henne vill jag säga: Jag har inte glömt. Dina kvitton, dina tobleronen. Din maktkåthet.

Mona Sahlin, dubbelmoralens väktare. Jag vill bara att du ska veta. Att jag ...

image7

Lingvistisk onanist

Jag gillar ord, jag gillar språk. Jag gillar att skriva. Är nog en språkfascist när allt kommer omkring. Rättar t.ex. alltid min mor eller far när de lägger in svenska ord när vi pratar finska. Jag gillar tanken att hålla språken intakta och inte blanda dom med varandra, kanske därför jag pratar så ren finska och svenska?

Sverige är dock som jag innan skrivet väldigt USA-fixerat land, det märker man i reklam och TV om inte annat, media helt enkelt. Varför inte prata svenska, det är ett bra språk (en finländare som hyllar svenskan! här ser du Louise). Det ska vara engelska överallt, rea är sale och så vidare. Behöver jag ens gå in på pokerkommentatorernas prat? ALL IN!

Jag känner mig som en gubbe som beklagar sig, men jag tycker språk är fint, är det fel? Har skrivet en galet pretentiös presentation av mig som finns på ett community. Den skrämmer folk, ingen vågar skriva till mig. De som skriver skäller på mig för att jag är dryg, högfärdig och tror jag är bättre än andra. Fast jag inleder med " Jag är inte perfekt, jag försöker inte ens vara det. Men jag vet vad jag vill. Jag vet vad jag kan.". Folk läser inte, de är rädda för korrekt akademisk svenska på nätet. Lustigt. Men jag gillar det, jag är lingvistisk onanist.


"Modell"

image6


Foto av Peter Magnusson

I dessa internet tider då allt och alla är modeller så fort de stått framför en bil på en bilmässa, jag har stått modell i en riktig fotostudio, för elfte gången. Första gången jag "skryter" med det för att den här bilden var kul och ta och den blev ... kul. Gissa vem som är jag?


Censur II

Jag kollade på Kanal 5:s Hello Africa i torsdags, mest för att jag har alltid drömmt om att göra något för det goda i mänsligheten. I stil med FN tjänst eller dylikt och det är det Mathias och Johnnie gör (hjälpa barn med att bygga barnhem), förövrigt ett av de ytterst få vettiga program på Kanal 5.

Det sjuka var att Kanal5 censurera när Johnnie peka fingret åt kameramännen, med "sudd". Varför gjorde de det? De svor och hade sig utan att bli censurerade men att peka fingret gick inte? Galet.

Feministiskt självförsvar

Jag prata om det här idag med en vän på MSN. Inte så mkt om ämnet i sig men det kom upp. Har tänkt på det en hel del innan hur sjukt det är, med själva tanken med feministiskt självförsvar. Hur små tjejer ska lära sig att slå män där det gör som mest ont.

Tänk er, alla 14 åriga tjejer får gå en kurs i feministiskt självförsvar. Vad ger det för bild av oss killar? Är vi alla vålsamma? Potentiella våldtäktsmän? Kommer dessa tjejer att lära sig skillnaden mellan nödvändigt våld för att kunna avvärja sig? Jag tror inte det, de kommer finnas idioter (ja, det finns idioter bland tjejer med!) gå runt och knäa
alla killar som har gett dom en blick eller inte delat en åsikt med dom. Lär de sig skillnaden med vad som är accepterat våld, riktigt självförsvar? Nej, de lär sig att knäa killar och sparka sönder dom i bitar. Finns ett talesätt, "Våld föder våld", det stämmer verkligen. Vill vi verkligen lösa våldtäkt med våld? Förra regeringen med Mona Sahlin i spetsen hade som förslag att skolor skulle ha det som obligatorisk lektion för vissa tjejer i skolan. Vad arg jag blev.

Varför fokuserar alla på tjejer enbart? Har inte killar skräck och bekymmer det med? Visst killar får mer fokus i skolan och på lektionerna, men de har väll rädsla de med? Varför får inte de lära sig att försvara sig mot knivanfall? Det är hemskare med en tjej som blir våldtagen, än en kille som blir stucken med kniv. Förstasides stoff mot en liten notis.

Jag tycker tanken med feministiskt självförsvar är perverst, blir äcklad. Mera våld i samhället är det sista vi behöver. Är det inte bättre att ta tag i roten av problemet? Satsa på psykvården, rehabilitera de våldtäktsmän som finns, lära ut de potentiella våldtäksmännen i skolan att de ska ha respekt för andra människor. Kvinnor, män, pojkar, tjejer. Jag vill inte ha en massa knäande tjejer som har skev syn på killar springandes runt i samhället, våld föder våld.

Harri - Antivåld.

Censur

Ett av mina favoritprogram på TV är American Choppers som går på Discovery chanel. Jag har tänkt en hel del på att de blipar ut alla svordomar de säger i det programmet. USA är censuren hård, väldigt hård med svenska mått får jag säga. Svordomar är förbjudet, rumpor och bröstvårtor likaså. Men, här kommer det bissarra. Direktsänt krig går det att visa. Det är ok, ingen fara på taket. Vi är stolta över våra soldater bla. bla. bla. Men en naken människropp, fy fy fy. Det får vi inte visa, och en svordom. Nej på det med.

Vad är det som är så stötande med en rumpa? Vem kan bli arg av att se det? Alla har en, alla har sett en. Varför får det inte visas i TV? Bröstvårt då? De lär väll alla garanterat ha sett vid ngt tillfälle i sitt liv. Men nej, det är för sexuellt. Sex är synd. Därför censurerar vi det. Men döda andra för vårt land direktsänt i TV är OK, visa på nyheterna hur skolbarn blivit nedskjutna är helt ok. Bröst, rumpa och säga fuck är fel. Varför denna censur? Litar de inte på folk att de själv kan avgöra vad de tycker är ok att se på och inte? Dubbelmoralen osar här ...

Sen lilla kära Svedala, med Kanal 5 som USA:s närmsta allierade ... de har börjat censurera! Hörde ett pip på ngt program med Philip och Fredrik har jag för mig, vad paff jag blev. I Sverige får vi inte säga fan. För det är hemskt. Våld är jag helt med på att det ska kanske censureras bort för småbarn, dvs inte visas på TV förän klockan 19 eller vad nu tidsgränsen för att visa filmer med våld i är. Men svordomar? Jag lärde mig säga fan när jag gick på dagis, och då kunde jag knappt ngn svenska alls. Censur i all ära men ... trodde vi var någorlunda liberala i Sverige och Europa?

RSS 2.0