Laglig rasism

Ingen kan väll undgå det faktum att jag har annan etnicitet än svenskt. Jag är född och uppvuxen i Stockholm men är från Finland. Mamma och pappa är därifrån. Har diskuterat detta ämne en hel del med min vän Andreas.

Ämnet är tillåten rasism i Sverige. Vissa grupper i sverige får man skälla på, förnedra och förutmjuka. Utan att det blir skriverier om det i media. Finländare är en sån grupp, samer, zigenare är två andra grupper som det är helt ok att driva och förnedra. Detta gäller speciellt mina favoriter media och reklambranschen som gillar att spä på fördomar. Är medlem i ett väldigt öppet och tolerant forum som heter Flashback, där var det en medlem som skrev att "Finländare är Europas negrer", han baserade det på att Finland allt har varit ett undergivet slavfolk åt Ryssland och åt Sverige. När folk vända på hans argument och påpekade att Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen osv. också tillhört Sverige eller Ryska tsarväldet under någon gång i historien så börja han komma med änmer kritik mot Finland. Finland har ingen bra musik som Sverige, inga listettor och inget Abba (subjektiv smaksak, säger inget om en nation), Finland har inga snygga tjejer, det har han sett eftersom han har varit i Helsingfors en gång och flugit med fula Finska flygvärdinnor en gång (jaha ... ytlighet i alla ära men döma en nation efter några få individers utseende). Jag läste hela tråden och mitt blod koka till slut. Hur kan någon vara så korkad att döma ett helt folkslag sådär? För att de inte har bra musik eller inga snygga tjejer enligt han...

Åter till laglig rasism. Det är t.ex helt ok vid hockey vm att säga att nu klämmer vi finnarna, spä på fördomar om att allihopa är alkoholister och slås med knivar. I reklam, på rikstäckande tv! Om vi skulle göra samma sak mot muslimer skulle det minsan bli liv i luckan! Eller ngn annan känslig minoritet. Våra grannländer är det helt ok att hetsa och trakasera, samerna i norr likaså, zigenarna också, det ska de nämligen tåla. Men muslimer och andra ... huga, de får vi inte säga ngt dumt om!  Dubbelmoral ... usch.

Jag föraktar rasism, i alla dess former. Jag är inte perfekt själv. Jag har fördomar om vissa grupper. Jag har sagt rasistiska saker. Men jag är medveten om att det är fel, jag försöker vara objektiv och fördomsfri.

SU UU GU

Jag har fortfarande inte fått svar om jag kom in som reserv på JÖK:en på SU, de har reseravantagning i mars sa JÖK amanuensen på juridicum till mig. Känns lite galet, kommer bli stress med att söka CSN och allt sånt. Har tom. sökt till sommarterminen nu. Känns galet när man inte ens vet vad man ska läsa på vårterminen. Blev lite spridda kurar över uni:n i hela sverige. SU, UU och GU ... GU vore nästan roligast för att då skulle man kunna spendera sommaren med Simon, Karl, Andrea och Alexandra. Boendet är en annan femma men man lever bara en gång.

United States of Sweden

Jag är trött. Jag är trött på alla dessa amerikanska helger som ska firas i Sverige. Alla hjärtans dag är valentines day numera. All helgona är halloween. Det ska smyckas och dekoreras. Vi firar St Patriks day såklart, och ovan nämnda helgdagar, vi pratar om dom med deras engelska namn. Vi klär ut oss på Halloween. Visst maskerader i sig stör mig inte. Men denna USA hets stör mig.

Det gäller inte bara helger, utan överlag i det svenska samhället. Media hakar på trender. Kanal 5 leder skeppet mot att köpa amerikansk tv och amerikanska tv koncept. Språket tar till sig ord fort och t.om. svenskans moraliska högborg Svenska Akademin har släppat in en massa ord i deras ordlista som är svengelska. Ugh. Vad är vitsen? Varför inte bevara svenskan som den är? Jag är förvisso inte unik i mitt klagande, och klagats har det gjort genom tiderna på att svenskan ändrats genom tiderna. Hufvudstaden är ett exempel på många ord som har ändrats när det gäller stavning och uttal.

Men amerikaniseringen stannar inte vid helger, ord och media. Det genomruttnar hela samhället, svenska idoliserar USA via TV och media. Vi blir mer och mer våldsbenägna, har samma skeva samhällsyn som i USA tack vare musik och film. Klart att det inspirerar folk att göra saker när de ser andra göra det, de går inte obemärkt förbi. Finns hur många vilja vara amerikaner i vårt sammhälle. Allt från regeringen som vågar kritisera ryssland så sent som idag (Carl Bildt) för att de hotar länder som är grannar men inte säger ett ord om USA:s agerande i Irak och diverse andra länder de ockuperar och har mysko affärer med. Till den vanliga invandraren som känner igen sig med afroamerikansers kamp mot utanförskap och därmed klär sig, beter sig och försöker vara som afroamerikaner i ghettona. Vart är sverige på väg? Sverige, den 51 staten kanske?

Nätvänskap

Nätvänskap, detta fenomen. Lustigt tycker jag. Man får en massa vänner för att man delar någon form av intresse som sticker utanför normen. Jag har enorma mängder vänner som jag har lärt känna via nätet på grund av min musiksmak. Philip, Erland, Louise, Jan, Mikael, Ola, Miki, Robert, Robert ... listan kan göras lång. Som nu är mina "irl" vänner. Sen en hel del underbara som jag inte träffat än, Alexandra speciellt!

Men sen finns även det där bekväma sidan med nätvänskap, gillar man inte personen längre så går det alltid att blocka den. Inte svara på mail, msn meddelande eller dyligt och bara blockera bort den från ens liv. Beter man sig så mot folk i det verkliga livet? Jag tror inte det. Det är en ganska skev människonsyn, att bara radera en från ens liv när det inte passar en längre. Internet räknas inte på något sätt, man får göra så. Det är enkelt, inga konflikter, inget tjafs. Bara trycka på block och så är det slut. Vad kalla vi människor kommer att bli om det här fortsätter.

RSS 2.0